Treceți la conținutul principal

Un copac din Parcul Copou a căzut peste cinci elevi de la Liceul Negruzzi

Cinci adolescenţi ieşeni au ajuns la Spitalul de Copii, luni, în jurul orei 13.00, după ce un copac bătrân s-a prăbuşit brusc peste banca pe care stăteau. Trei dintre ei au suferit traumatisme şi necesită spitalizare, iar alţi doi au răni uşoare.

Ora 16.48: "S-a făcut cercetare la faţa locului, s-au audiat martori şi s-a întocmit un dosar penal. Împreună cu procurorul de caz vom stabili dacă cineva nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu prin faptul că nu a tăiat acest copac şi ulterior vom stabili încadrarea juridică a faptei", a declarat subcomisarul Lucian Mursa, şeful Poliţiei Municipiului Iaşi. Cel mai probabil angajaţii din subordinea Primăriei ar putea fi cercetaţi pentru vătămare corporală din culpă sau neglijenţă în serviciu.
Ora 16.25: Conducerea Liceului "Negruzzi" a anunţat că a demarat o anchetă internă privind incidentul din Copou. "Am demarat o anchetă internă. Oricum dacă avea avizul nostru sau nu, copacul tot s-ar fi prăbuşit. Chiar dacă intenţia profesorului a fost bună, ne deranjează că nişte clase au fost scoase fără ca noi să ştim. Pedagogic nu a greşit, el a abut o intenţie bună, a greşit instituţional. Comisia internă de anchetă va evalua întregul incident. Vor fi audiate părţile, elevii vor fi întrebaţi care e contextul şi se va discuta în consiliul profesoral", a anunţat Camelia Gavrilă, directorul Licelului "Negruzzi".
Profesorul de geografie, Alexandru Todiraş, a scos în parc două clase a IX-a E şi a XI-a C pentru o oră interdisciplinară de Geografie şi Biologie. Elevii de a IX-a E aveau oră de Geografie, iar cei de a XI-a C trebuiau să facă Informatică, dar profesorul celor din urmă a luat parte la proba de la Bacalaureat de evaluare a competenţelor digitale care a avut loc astăzi.
Ora 15.25: Un alt părinte, Marius Ursu, a cărui fiică a fost lovită la cap de crengile copacului susţine că cei care se ocupă de întreţinerea parcurilor ar trebui să fie mult mai implicaţi şi să prevină asemenea accidente. "Am văzut că era o bancă ruptă sub copac. Cei care întreţin parcurile din oraş ar trebui să se asigure că acest lucru nu se va mai întâmpla. Ce s-ar fi întâmplat dacă era acolo o bunică cu un copil mic?", a spus Marius Ursu.
Ora 15.15: Unii părinţi ai celor cinci copii au ajuns la spital foarte speriaţi. Tatăl lui Tudor Miron (Foto), care a fost transportat la Spitalul de Neurochirurgie, a susţinut că nu i se pare normal ca elevii să facă ore în parc. "Nu mi se pare corect ca elevii să meargă în parc, în timpul orei“, a spus Ghiocel Miron, vizibil afectat de incidentul din Copou.

Ora 15.00: Medicii de la Spitalul de Copii "Sf. Maria" susţin că cei cinci elevi, un băiat şi patru fete, vor rămâne sub supraveghere. "Sunt cinci pacienţi cu vârste între 14 şi 17 ani. Doi au fracturi la mâini, iar unul are o fractură deschisă la picior şi va necesita intervenţie chirurgicală. Ceilalţi prezintă traumatisme cranio-cerebrale. Starea lor este stabilă, dar vor rămâne internaţi pentru supraveghere", a spus Lucian Cernahoschi, medic primar pediatru la Spitalul "Sf. Maria".
Ora 14.20: Şefa Direcţiei de Servicii Publice Municipale (DSPM) Luminiţa Sălceanu, prezentă în Copou, a precizat că arborii au fost curăţaţi în acest an, dar nu-şi poate explica incidentul. "Noi am toaletat copacii din parc ultima dată în timpul curăţeniei din primăvară. Am scos arborii bătrâni, iar în locurile lipsă am replantat puieţi. Acest copac nu dădea semne că ar fi instabil, era verde, dar rădăcinile erau afectate, cred că şi din cauza iernii prelungite", a spus Sălceanu.
Şefii Primăriei dau vina pe vânt
Pe de altă parte, directorul tehnic al Primăriei, Mihai Chirica, ia în calcul posibilitatea ca arborele să se fi rupt din cauza vântului puternic de duminică seară. "Va fi verificată stabilitatea arborilor din acest perimetru", a afirmat Chirica.
Ora 14.08: Raluca Alexa, Andra Ursu, Tudor Miron, Andreea Neculce, Laura Cornea, toţi elevi în clasa a IX-a E la Colegiul „Negruzzi", erau cu profesorul de geografie în parcul Copou.
„Erau pe aleea principală, din faţa Casei de Cultură şi făceau fotografii în momentul în care un tei s-a prăbuşit peste ei. Au venit ambulanţele şi i-au luat la spital. Cu ei au plecat şi doi elevi să-i însoţească", a povestit profesorul Alexandru Todiraş (foto).
Şefii de la Direcţia de Servicii Publice Municipale, cea care se ocupă de spaţiile verzi din oraş, au mers în parcul Copou, dar nu au dat niciun fel de declaraţii. Criminaliştii au făcut măsurători la locul incidentului.
„Copacul nu era putred. Nu ştim ce s-a întâmplat", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.
Ora 14.00: Medicii de la SMURD spun că cele mai grave traumatisme le-a suferit băiatul de 17 ani, care a suferit o fractură deschisă la gamba stângă şi un traumatism cranio-facial. „Una din fete avea o fractură de gambă, o alta a suferit o contuzie în zona şoldului“, a afirmat Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.
Victimele, patru fete şi un băiat, sunt elevi la Liceul Negruzzi în clasa a IX-a E şi participau la un curs de geografie în aer liber.
Cinci adolescenţi cu vârste între 15 şi 17 ani se aflau pe o bancă în Parcul Copou, când un copac mai bătrân s-a prăbuşit peste ei. Ei le-au povestit medicilor de la Spitalul de Copii, unde au fost duşi de ambulanţa, că copacul s-a rupt din senin şi s-a prăbuuşit peste banca unde stăteau ei.
„Adolescenţii au ajuns la spital şi sunt în prezent investigaţi de medicii noştri pentru a determina cât de grave sunt traumatismele pe care le-au suferit“, a declarat Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Sf. Maria“.

sursa: www.adevarul.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

sunt un copil fericit

Pentru ca parintii mei au avut intotdeauna grija sa nu imi lipseasca nimic si pentru ca nici o data nu m-au facut sa ma simt vinovata pentru acest lucru.
Pentru ca fac ceea ce imi place si chiar daca rezultatele uneori apar mai greu, ma pot bucura de satisfactiile marunte pe care viata mi le ofera.
Pentru ca sunt inconjurata de multi oameni care, buni sau rai, ma ajuta sa invat ceva de la fiecare din el.
Pentru ca si atunci cand seara sunt obosita dupa lucru la proiecte, sedinte sau invatat ma pot bucura de familia mea care se ingrijoreaza pentru mine.
Pentru ca sunt lucruri care imi lipsesc si care ma ambitioneaza in permanenta sa imi doresc si sa lupt mai mult.
Pentru ca de fiecare data cand credeam ca sunt la fundul prapastiei, Cineva acolo sus imi intindea o mana de ajutor si ma facea sa zambesc.
Pentru ca am invatat ca unii oameni merita o a doua sansa, dar ca trebuie sa ma gandesc de doua ori cand e momentul sa le-o acord.
Pentru ca ii pot ajuta pe cei din jurul meu si pentru c…

consecinte si reponsablitati

De mici suntem invatati sa ne asumam anumite responsabilitati si sa suferim consecinte pe urma faptelor noastre.
Fie ca suntem invatati sa ingrijim o floare sau sa incuiem usa cand plecam de acasa, fie ca ni se spune "du-te si invata!" sau "du-te si fa treaba!", ne dam seama ca toate faptele noastre au un scop.
Cat suntem mici nerespectarea responsabilitatilor noastre nu poate avea consecinte foarte drastice si de cele mai multe ori ele sunt preluate de maturii din jurul nostru. Trecand de pragul psihologic al majoratului, incepi sa iti dai seama ca lumea se asteapta de la ceva mai mult din parte ta si iti vine din ce in ce mai greu sa lasi treaba ta in seama altcuiva...pt ca si acel "altcuiva" va avea treaba lui pe care trebuie sa o faca.
Traim in societate si asta ne obliga sa ne asumam responsabilitati si sa suferim consecinte. E deranjant, incorect si, pe alocuri, lipsit de bun simt ca o consecinta a faptelor tale sa se reverse asupra celor din jur.

student la Psihologie

In urma cu ceva timp am citit pe facebook-ul unei colege de la Cluj un post asemanator. Unele din lucrurile pe care le-a scris ea m-au amuzat, cu unele m-am identificat si, gandidu-ma la ele, asa a luat nastere lista de mai jos.


Esti student la Psihologie la Cuza daca:
ti-a fost frica la Psihodiagnostic sau Experimentalaai ramas macar o data in urma cand se prezentau tabelele cu rezultate la Statisticate-ai intalnit macar o data cu unii colegii pt a lucra la proiecte la fumoar sau la bibliotecaai inceput sa construiesti instrumente psihologice in E-team erai curios ce inseamna hipnoza, dar in anul 3 te-ai lamurit ca nu e mare lucru ai auzit tot felul de lucruri despre Psihopatologieai zis macar o data “sa nu ma pazeaza ... la examen”te-ai ingrozit cat de multe articole ai de citit pentru socialati s-a blocat macar o data calculatorul la seminarul de SPSSti-ai intrebat macar o data “la ce ma vor ajuta toate aceste prezentari?!”te-ai amuzat de profesorii carora nu li se deschidea videopro…