Treceți la conținutul principal

sef, lider, eventual mentor


Am un prieten care detesta cuvantul detesta cuvantul "sef" nu pt ca ar avea ceva cu persoanele care de-alungul vietii i-au fost superioare in ierarhie la locul de munca, ci pt sensul peiorativ pe care acest cuvant l-a dobandit in ultima vreme. Acum, orice om cu putin mai multi bani si care isi deschide o afaceri mica e "sef" (sau patron).
Interesandu-ma in domeniul leadershipului, am observat in literatura de specialitate ca sunt cateva cuvinte care se intersecteaza putin cu cel de sef , dar pe care omul din afara domeniului nu prea le diferentiaza.
Practica ne invata ca un sef este obiectiv, rational, uneori chiar autoritar si infleixibl cu angajatii (ceea ce il face temut). Liderul este imaginea unui management de succes; este rational, dar si afectiv, motiv pentru care este admirat.
Seful este interesat de rezolvarea sarcinii, liderul se va interesa de motivarea si loialitatea echipei.
Seful este intotdeauna impus, pe cand cel liderul poate fi si ales datorita calitatilor sale de bun mediator, de bun profesionist, carisma etc. De aceea, primul este intotdeauna conducatorul unei organizatii (un grup formal, o companie), iar cel de-al doilea poate reprezenta si puterea informala (colectivul).
Seful va fi urmat pentru ca asa trebuie, liderul va fi urmat pentru asa ne-a convins de necesitatea acestui lucru.
Pentru sef este important doar "eu", pentru lider "noi".
Comunicarea inseamna informare in primul caz, iar in al doilea - interactiune.
Seful va vedea greseala ca fiind cauzata strict de angajat; liderul va ignora sursa si va cauta ca toata lumea sa invete ceva din chestia asta.

Pentru a fi bun in ceea ce faci, ai nevoie de un mentor. De cele mai multe ori, el nu-ti va fi nici lider, si cu atat mai mult, nici sef. Mentorul trebuie sa fie o persoana din domeniu, mai experimentata, care sa iti poate oferi feedback si in care sa ai incredere ca informatiile vor ramane confidentiale.

Pentru ca uneori, aceste lucruri sunt scrise si in stele, puteti citi si AICI mai multe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

sunt un copil fericit

Pentru ca parintii mei au avut intotdeauna grija sa nu imi lipseasca nimic si pentru ca nici o data nu m-au facut sa ma simt vinovata pentru acest lucru.
Pentru ca fac ceea ce imi place si chiar daca rezultatele uneori apar mai greu, ma pot bucura de satisfactiile marunte pe care viata mi le ofera.
Pentru ca sunt inconjurata de multi oameni care, buni sau rai, ma ajuta sa invat ceva de la fiecare din el.
Pentru ca si atunci cand seara sunt obosita dupa lucru la proiecte, sedinte sau invatat ma pot bucura de familia mea care se ingrijoreaza pentru mine.
Pentru ca sunt lucruri care imi lipsesc si care ma ambitioneaza in permanenta sa imi doresc si sa lupt mai mult.
Pentru ca de fiecare data cand credeam ca sunt la fundul prapastiei, Cineva acolo sus imi intindea o mana de ajutor si ma facea sa zambesc.
Pentru ca am invatat ca unii oameni merita o a doua sansa, dar ca trebuie sa ma gandesc de doua ori cand e momentul sa le-o acord.
Pentru ca ii pot ajuta pe cei din jurul meu si pentru c…

consecinte si reponsablitati

De mici suntem invatati sa ne asumam anumite responsabilitati si sa suferim consecinte pe urma faptelor noastre.
Fie ca suntem invatati sa ingrijim o floare sau sa incuiem usa cand plecam de acasa, fie ca ni se spune "du-te si invata!" sau "du-te si fa treaba!", ne dam seama ca toate faptele noastre au un scop.
Cat suntem mici nerespectarea responsabilitatilor noastre nu poate avea consecinte foarte drastice si de cele mai multe ori ele sunt preluate de maturii din jurul nostru. Trecand de pragul psihologic al majoratului, incepi sa iti dai seama ca lumea se asteapta de la ceva mai mult din parte ta si iti vine din ce in ce mai greu sa lasi treaba ta in seama altcuiva...pt ca si acel "altcuiva" va avea treaba lui pe care trebuie sa o faca.
Traim in societate si asta ne obliga sa ne asumam responsabilitati si sa suferim consecinte. E deranjant, incorect si, pe alocuri, lipsit de bun simt ca o consecinta a faptelor tale sa se reverse asupra celor din jur.

student la Psihologie

In urma cu ceva timp am citit pe facebook-ul unei colege de la Cluj un post asemanator. Unele din lucrurile pe care le-a scris ea m-au amuzat, cu unele m-am identificat si, gandidu-ma la ele, asa a luat nastere lista de mai jos.


Esti student la Psihologie la Cuza daca:
ti-a fost frica la Psihodiagnostic sau Experimentalaai ramas macar o data in urma cand se prezentau tabelele cu rezultate la Statisticate-ai intalnit macar o data cu unii colegii pt a lucra la proiecte la fumoar sau la bibliotecaai inceput sa construiesti instrumente psihologice in E-team erai curios ce inseamna hipnoza, dar in anul 3 te-ai lamurit ca nu e mare lucru ai auzit tot felul de lucruri despre Psihopatologieai zis macar o data “sa nu ma pazeaza ... la examen”te-ai ingrozit cat de multe articole ai de citit pentru socialati s-a blocat macar o data calculatorul la seminarul de SPSSti-ai intrebat macar o data “la ce ma vor ajuta toate aceste prezentari?!”te-ai amuzat de profesorii carora nu li se deschidea videopro…