Treceți la conținutul principal

ani de liceu, cand la mate dai de greu!


Din cate am inteles din presa: s-au afisat rezultatele pentru elevii care au sustinut examenul de Bacalaureat, in sesiunea de vara 2011.
Rezultatele: dezastruoase. Citeam in presa din on-line ca e cea mai slaba promovabilitate din ultimii 20 de ani. Elevii, bineinteles, acuza subiectele ca au fost prea grele, parintii dau vina pe autoritati si pe atitudinea lor de discreditare a cadrelor didactice si a elevilor...

Sunt oarecum de acord cu aceste pareri in sensul ca DA, subiectele de la matematica (in special M1 pe care l-am dat si eu) sunt destul de dificile (in general), iar sistemul de educatie este hulit de catre cei avizati, dar si de catre cei mai putin avizati. Dar, masurile luate in acest an de Minister (acele camere de filmat care ar fi trebuit sa fie in toate centrele unde s-au sustinut probele scrise) au scos la iveala si un alt adevar dureros: elevii romani erau obisnuiti sa copie! Sa fie oare si asta o cauza a rezultatelor slabe?
In interviurile luate de catre ziaristi de la absolventi, unul scuza picarea examenului prin faptul ca "nu s-a putut copia" (evident, nu?!). Un altul spunea ca a picat pt ca "a scris Ultima noapte de dragoste pt ca credea ca e drama"; la o asa perla, mi se pare normal sa pice!
Nu contest faptul ca poate sunt profesori care nu isi fac bine meseria, dar de ce sa nu recunoastem ca sunt si parinti care nu s-au interesat deloc de soarta copiilor in cei 4 ani de liceu si, acum, cer performanta. Subiectele au fost dificile...ok, dar nu s-a mers tot pe varianta publicarii subiectelor dinainte si in ziua examenului s-a tras la sorti varianta?

E dificil pentru promotia 2011 ca a fost generatia de sacrificiu pentru implementarea acestor masuri, dar, la un moment dat, ele trebuiau luate! E dificil pentru cadrele didactice din preuniversitar pentru ca in viitorul an scolar se va trage mult de ei, din toate partile, pentru a-i face genii macar pe cei din viitoarea promotie 2012; e dificil pentru cei din mediul universitar pentru ca, in conditiile acestei promovabilitati, locurile la facultati nu se vor ocupa asa de usor ca in alti ani. Dar cel mai dificil cred ca e pentru elevi pentru ca TREBUIE SA SE APUCE DE INVATAT SERIOS.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

sunt un copil fericit

Pentru ca parintii mei au avut intotdeauna grija sa nu imi lipseasca nimic si pentru ca nici o data nu m-au facut sa ma simt vinovata pentru acest lucru.
Pentru ca fac ceea ce imi place si chiar daca rezultatele uneori apar mai greu, ma pot bucura de satisfactiile marunte pe care viata mi le ofera.
Pentru ca sunt inconjurata de multi oameni care, buni sau rai, ma ajuta sa invat ceva de la fiecare din el.
Pentru ca si atunci cand seara sunt obosita dupa lucru la proiecte, sedinte sau invatat ma pot bucura de familia mea care se ingrijoreaza pentru mine.
Pentru ca sunt lucruri care imi lipsesc si care ma ambitioneaza in permanenta sa imi doresc si sa lupt mai mult.
Pentru ca de fiecare data cand credeam ca sunt la fundul prapastiei, Cineva acolo sus imi intindea o mana de ajutor si ma facea sa zambesc.
Pentru ca am invatat ca unii oameni merita o a doua sansa, dar ca trebuie sa ma gandesc de doua ori cand e momentul sa le-o acord.
Pentru ca ii pot ajuta pe cei din jurul meu si pentru c…

consecinte si reponsablitati

De mici suntem invatati sa ne asumam anumite responsabilitati si sa suferim consecinte pe urma faptelor noastre.
Fie ca suntem invatati sa ingrijim o floare sau sa incuiem usa cand plecam de acasa, fie ca ni se spune "du-te si invata!" sau "du-te si fa treaba!", ne dam seama ca toate faptele noastre au un scop.
Cat suntem mici nerespectarea responsabilitatilor noastre nu poate avea consecinte foarte drastice si de cele mai multe ori ele sunt preluate de maturii din jurul nostru. Trecand de pragul psihologic al majoratului, incepi sa iti dai seama ca lumea se asteapta de la ceva mai mult din parte ta si iti vine din ce in ce mai greu sa lasi treaba ta in seama altcuiva...pt ca si acel "altcuiva" va avea treaba lui pe care trebuie sa o faca.
Traim in societate si asta ne obliga sa ne asumam responsabilitati si sa suferim consecinte. E deranjant, incorect si, pe alocuri, lipsit de bun simt ca o consecinta a faptelor tale sa se reverse asupra celor din jur.

Candidati la fericire*

Fericirea reprezinta cu siguranta o stare subiectiva, dar si relativa. Este ca o stare de spirit pe care o putem alege sa o inducem pt a uita pt moment de nemultumirile pe care le avem. Asa ca, la inceput de luna, incerc sa fac o lista cu lucrurile care ma fac fericita:
reusesc mereu sa imi gasesc fericirea in oamenii pe care ii am alaturi; de obicei, alaturi de oameni faini sunt mereu in forma si reusesc sa ma incarc cu energiesunt fericita atunci cand fac lucruri care imi plac, lucruri pentru care ma simt competenta sau macar utila primavara m-a facut intotdeauna fericita, caldura ei, soarele acela bland, pasarile care incep sa umple parcurile, iarba verde care incepe sa rasara. Din contra, toamna parca imi ofera o stare de permanenta melancolie, de parca ar ploua incontinuu (cred ca e si din cauza melodiilor despre toamna pe care o asociez involuntar cu aceasta perioada si care, parca toate sunt triste)in ciuda a ceea ce am scris putin mai sus, muzica ma face mereu fericita, imi da …