Treceți la conținutul principal

la ce sa ne asteptam?

Ne apropiem de finalul anului si, inevitabil, incep pronosticurile pentru ce va fi anul 2015. Fie ca ne intereseaza aspectul politic (bine ca s-au incheiat alegerile si avem un Presedinte de tara nou ales), economic sau… al caracteristicilor pietii muncii.
Recent, Forbes a publicat o lista cu astfel de previziuni. Recunosc ca, inainte de a citi previziunile lor pt 2015 (suna a Urania cand zic ”previziuni” :)) ), am tras cu ochiul la articolele similare de la final de 2012 si 2013 si unele lucruri am remarcat ca s-au si intamplat. Si pentru ca vorbim despre Forbes si despre niste oameni care au ceva experienta in spate… tind sa le dau crezare pentru ceea ce recent au publicat.
La ce sa ne asteptam in 2015?
  • Companiile incep sa accepte in internship elevi de liceu… sau generatia Z (1994-2010) asa cum le zic ei. E un pas normal in conditiile in care cerintele de experienta si educatie pentru posturile de junior incep sa creasca.
  • Angajatii tineri (millennials) preiau roluri de conducere. Suna incurajator, nu?
  • Angajatii pun accent pe onestitatea liderilor. Suna si mai bine, nu? Incepem sa depasim etapa in care doar angajatorul il evalueaza pe candidat; acum si candidatul isi evalueaza angajatorul
  • Specializarea joburilor din perspectiva competentelor necesare – incompatibilitatea dintre competentele formate prin educatia formala si cele solicitate de piata muncii
  • Desi angajate, persoanele obisnuiesc sa isi caute si alte joburi, contribuind la cresterea fluctuatiei de personal
  • Va creste gradul de utilizare al aplicatiilor de telefonie mobila in procesul de recrutare
  • Social media va fi folosita pentru atragerea si retinerea de talente
  • Planificarea procesului de pregatire a succesorilor pe post
  • Femeile continua sa preia posturi de conducere
  • Din ce in ce mai multe persoane depasesc tiparele traditionale de cariera: creste frecventa contractelor cu durata temporara, a colaboratorilor si a freelancer-ilor.


Merita asteptat si urmarit cate din aceste ”previziuni” se vor implini si in piata romaneasca.

Articolul in intregime se gaseste aici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

sunt un copil fericit

Pentru ca parintii mei au avut intotdeauna grija sa nu imi lipseasca nimic si pentru ca nici o data nu m-au facut sa ma simt vinovata pentru acest lucru.
Pentru ca fac ceea ce imi place si chiar daca rezultatele uneori apar mai greu, ma pot bucura de satisfactiile marunte pe care viata mi le ofera.
Pentru ca sunt inconjurata de multi oameni care, buni sau rai, ma ajuta sa invat ceva de la fiecare din el.
Pentru ca si atunci cand seara sunt obosita dupa lucru la proiecte, sedinte sau invatat ma pot bucura de familia mea care se ingrijoreaza pentru mine.
Pentru ca sunt lucruri care imi lipsesc si care ma ambitioneaza in permanenta sa imi doresc si sa lupt mai mult.
Pentru ca de fiecare data cand credeam ca sunt la fundul prapastiei, Cineva acolo sus imi intindea o mana de ajutor si ma facea sa zambesc.
Pentru ca am invatat ca unii oameni merita o a doua sansa, dar ca trebuie sa ma gandesc de doua ori cand e momentul sa le-o acord.
Pentru ca ii pot ajuta pe cei din jurul meu si pentru c…

consecinte si reponsablitati

De mici suntem invatati sa ne asumam anumite responsabilitati si sa suferim consecinte pe urma faptelor noastre.
Fie ca suntem invatati sa ingrijim o floare sau sa incuiem usa cand plecam de acasa, fie ca ni se spune "du-te si invata!" sau "du-te si fa treaba!", ne dam seama ca toate faptele noastre au un scop.
Cat suntem mici nerespectarea responsabilitatilor noastre nu poate avea consecinte foarte drastice si de cele mai multe ori ele sunt preluate de maturii din jurul nostru. Trecand de pragul psihologic al majoratului, incepi sa iti dai seama ca lumea se asteapta de la ceva mai mult din parte ta si iti vine din ce in ce mai greu sa lasi treaba ta in seama altcuiva...pt ca si acel "altcuiva" va avea treaba lui pe care trebuie sa o faca.
Traim in societate si asta ne obliga sa ne asumam responsabilitati si sa suferim consecinte. E deranjant, incorect si, pe alocuri, lipsit de bun simt ca o consecinta a faptelor tale sa se reverse asupra celor din jur.

student la Psihologie

In urma cu ceva timp am citit pe facebook-ul unei colege de la Cluj un post asemanator. Unele din lucrurile pe care le-a scris ea m-au amuzat, cu unele m-am identificat si, gandidu-ma la ele, asa a luat nastere lista de mai jos.


Esti student la Psihologie la Cuza daca:
ti-a fost frica la Psihodiagnostic sau Experimentalaai ramas macar o data in urma cand se prezentau tabelele cu rezultate la Statisticate-ai intalnit macar o data cu unii colegii pt a lucra la proiecte la fumoar sau la bibliotecaai inceput sa construiesti instrumente psihologice in E-team erai curios ce inseamna hipnoza, dar in anul 3 te-ai lamurit ca nu e mare lucru ai auzit tot felul de lucruri despre Psihopatologieai zis macar o data “sa nu ma pazeaza ... la examen”te-ai ingrozit cat de multe articole ai de citit pentru socialati s-a blocat macar o data calculatorul la seminarul de SPSSti-ai intrebat macar o data “la ce ma vor ajuta toate aceste prezentari?!”te-ai amuzat de profesorii carora nu li se deschidea videopro…