Treceți la conținutul principal

Cum imi aleg trainer-ul sau coach-ul?Observ in ultima perioada un trend in a te numi speaker / trainer / coach / consilier pentru dezvoltare personala.

Nu spun nici ca e ceva rau, dar nici ca e bine...
Problema nu cred ca e doar a celui care furnizeaza serviciul, ci si a celui care beneficiaza de pe urma lui
Prin urmare, cum imi aleg un trainer sau un coach? Unul pe care il platesc si sa ma ajute sa cresc o anumita abilitate sau sa gasesc o solutie? 
1. Background-ul academic
Asumandu-mi toate minusurile din sistemul romanesc de invatamant, eu continui sa cred ca o studiile universitare in domeniul pentru care ne declaram a fi specialisti sunt necesare. Daca nu pentru informatiile teoretice sau practica de specialitate, macar si pentru faptul ca dovedesc ca o anumita persoana a stiut sa isi planifice cariera, a avut rabdarea de a studia 3-4 ani in acel domeniu si ca asa si-a descoperit meseria.
Daca un medic nu se poate numi medic decat daca are o licenta in acest domeniu, de ce un trainer nu ar avea nevoie de studii in domeniul in care vrea sa ne formeze pe noi?
Experienta este buna, este un atu pentru unii specialisti, insa nu creeaza premisele unui discurs fundamentat stiintific. Este cazul, daca vreti, a anumitor culte religioase care ne vand niste povesti foarte frumoase despre lucrurile in care ei cred, insa nu au dovezi consistente care sa le sustina autenticitatea.
2. Cursurile de formare
Ai absolvit o facultate, insa te opresti acolo… Nici asa nu stiu daca e bine. In sistemul actual de invatamant nu ai timp sa te specializezi. De multe ori, seriile de studenti fiind prea mari, nici practica de specialitate nu este indeajuns de multa.
Pri urmare, atunci cand iti alegi un training sau o conferinta la care vrei sa mergi, intereseaza-te ce formari are speaker-ul respectiv: cine l-a format pe el? Are acreditari in tara sau si in strainatate? A urmat programele unor institutii cunoscute pe domeniul respectiv?
3. Notorietatea
Notorietatea vinde… nu e o noutatea. Ma vinde si pe mine ca specialist si imi vinde si programul / serviciul pe care il propun.
De ce as da banii pe un anumit serviciu? Speakerul respectiv a mai fost si la alte evenimente de profil? Gasesc pe internet dovezi ale activitatii lui profesionale? Ce spun alti clienti / beneficiari despre experienta de a lucra cu el.
4. Relevanta lui in domeniu
Presupunand ca cineva nu are nici studii intr-un anumit domeniu si nici notorietatea in ”bransa”… si totusi ce il recomanda? De ce i-as da eu bani sa ma invete ceva? De ce as apela la serviciile lui si nu ale altei persoane?
Sunt persoane care au vocatie pentru anumite meserii, insa pentru a fi cu adevarat specialist, trebuie sa studiezi destul de mult in domeniul respectiv si sa te preocupe constant formarea ta profesionala.
Nu spun ca nu exista persoane care sa nu aiba lucrurile descrise de mine mai sus, dar care sunt buni profesionisti… spun doar ca e bine sa fim sceptici in privinta persoanelor pe care le platim pentru un anumit serviciu. Sa avem siguranta ca fiecare banut pe care il dam ne va aduce in schimb o informatie corecta sau ne va forma o abilitate.

Sursa foto

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

sunt un copil fericit

Pentru ca parintii mei au avut intotdeauna grija sa nu imi lipseasca nimic si pentru ca nici o data nu m-au facut sa ma simt vinovata pentru acest lucru.
Pentru ca fac ceea ce imi place si chiar daca rezultatele uneori apar mai greu, ma pot bucura de satisfactiile marunte pe care viata mi le ofera.
Pentru ca sunt inconjurata de multi oameni care, buni sau rai, ma ajuta sa invat ceva de la fiecare din el.
Pentru ca si atunci cand seara sunt obosita dupa lucru la proiecte, sedinte sau invatat ma pot bucura de familia mea care se ingrijoreaza pentru mine.
Pentru ca sunt lucruri care imi lipsesc si care ma ambitioneaza in permanenta sa imi doresc si sa lupt mai mult.
Pentru ca de fiecare data cand credeam ca sunt la fundul prapastiei, Cineva acolo sus imi intindea o mana de ajutor si ma facea sa zambesc.
Pentru ca am invatat ca unii oameni merita o a doua sansa, dar ca trebuie sa ma gandesc de doua ori cand e momentul sa le-o acord.
Pentru ca ii pot ajuta pe cei din jurul meu si pentru c…

consecinte si reponsablitati

De mici suntem invatati sa ne asumam anumite responsabilitati si sa suferim consecinte pe urma faptelor noastre.
Fie ca suntem invatati sa ingrijim o floare sau sa incuiem usa cand plecam de acasa, fie ca ni se spune "du-te si invata!" sau "du-te si fa treaba!", ne dam seama ca toate faptele noastre au un scop.
Cat suntem mici nerespectarea responsabilitatilor noastre nu poate avea consecinte foarte drastice si de cele mai multe ori ele sunt preluate de maturii din jurul nostru. Trecand de pragul psihologic al majoratului, incepi sa iti dai seama ca lumea se asteapta de la ceva mai mult din parte ta si iti vine din ce in ce mai greu sa lasi treaba ta in seama altcuiva...pt ca si acel "altcuiva" va avea treaba lui pe care trebuie sa o faca.
Traim in societate si asta ne obliga sa ne asumam responsabilitati si sa suferim consecinte. E deranjant, incorect si, pe alocuri, lipsit de bun simt ca o consecinta a faptelor tale sa se reverse asupra celor din jur.

student la Psihologie

In urma cu ceva timp am citit pe facebook-ul unei colege de la Cluj un post asemanator. Unele din lucrurile pe care le-a scris ea m-au amuzat, cu unele m-am identificat si, gandidu-ma la ele, asa a luat nastere lista de mai jos.


Esti student la Psihologie la Cuza daca:
ti-a fost frica la Psihodiagnostic sau Experimentalaai ramas macar o data in urma cand se prezentau tabelele cu rezultate la Statisticate-ai intalnit macar o data cu unii colegii pt a lucra la proiecte la fumoar sau la bibliotecaai inceput sa construiesti instrumente psihologice in E-team erai curios ce inseamna hipnoza, dar in anul 3 te-ai lamurit ca nu e mare lucru ai auzit tot felul de lucruri despre Psihopatologieai zis macar o data “sa nu ma pazeaza ... la examen”te-ai ingrozit cat de multe articole ai de citit pentru socialati s-a blocat macar o data calculatorul la seminarul de SPSSti-ai intrebat macar o data “la ce ma vor ajuta toate aceste prezentari?!”te-ai amuzat de profesorii carora nu li se deschidea videopro…