Treceți la conținutul principal

2 aprilie - Ziua Internationala a Constientizarii Autismului


Ziua de 2 Aprilie a fost declarata de catre Natiunile Unite Ziua Internationala pentru Constientizarea Autismului. Ea este marcata in acest an printr-o campanie la nivel mondial, denumita „Light it up blue”. Fundatia „Autism Romania“ desfasoara o serie de evenimente pentru a atrage atentia asupra problematicii persoanelor cu autism.

In serile de 1 si 2 aprilie, cladiri importante din America de Nord si din lume, printre care „Empire State Building” din New York City si „Canadian National Tower” din Toronto isi aprind luminile albastre in cadrul evenimentului „Light it up blue“, pentru a atrage atentia asupra problematicii persoanelor cu autism. Romanii nu raman nici ei indiferenti la aceasta manifestare. Luminile albastre se aprind pe cladirile Palatului Parlamentului, Teatrului National Bucuresti, Arcul de Triumf, Ateneul Roman, Academia de Studii Economice, Poarta Sarutului.
In fiecare an, Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism si-a propus ca manifestarea sa cuprinda doua evenimente. Primul urmareste desfasurarea actiunilor de constientizare a celor care sunt afectati de autism prin activitati organizate in strada, impreuna cu elevii scolilor si studentilor, care sa interactioneze cu copiii cu autism.
Al doilea tip de eveniment are o latura caritabila si urmareste finantarea proiectelor asociatiei prin implicarea oamenilor de afaceri din Iasi, autoritatilor si politicienilor care sa inteleaga nevoile persoanelor cu autism.
In iasi, Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania - filiala Iasi organizeaza campania „Arata ca iti pasa” pentru constientizarea problematicii autismului. In cadrul acestei campanii, in data de 2 aprilie 2009, ora 10.00, in Piata Palatului, Asociatia Inca o Sansa impreuna cu organizatorii campaniei, invita copii si tineri sa fie alaturi de copiii cu autism pentru a montarea unei fundite din piese de puzzle, ce simbolizeaza nevoia de a construi impreuna viitorul acestor copii.
Evenimentul va fi continuat de seara caritabila organizata la Motel Bucium, cu incepere de la ora 18.00, in scopul strangerii de fonduri pentru achizitionarea unui microbuz cu care copiii cu autism sa mearga la scoala si sa participe la actiunile ANCAAR Iasi.
In Iasi sunt peste 300 de copii cu autism aflati in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului. Dintre acestia putini sunt cei care beneficiaza, datorita eforturilor sustinute ale parintilor, de terapii specifice, terapii care pot face ca acesti copii sa aiba o viata mai buna.

Autismul este o tulburare caracterizata prin afectarea dezvoltarii creierului, a abilitatilor mentale, emotionale si comunicationale ale unei persoane. Aceasta tulburare este evidenta in jurul varstei de 3 ani si are o frecventa mai mare la baieti decat la fete. Ultimele statistici realizate la nivel international arata ca 1 din 160 de persoane sufera de aceasta tulburare. Autismul trebuie tinut sub observatie permanenta iar tratamentul trebuie mereu imbunatatit. Afectiunea nu poate fi vindecata, se pot doar diminua efectele prin diagnosticare si tratament. Numarul copiilor diagnosticati cu autism este in crestere de la un copil din 2500 in anul 2003, la un copil din 91, in anul 2011.

Comentarii