Treceți la conținutul principal

Ce isi doreste un tanar de la primul job?

Cred ca este adevarat ca aproape toti ne dorim sa ne ingajam, in primul rand, din nevoia de a avea bani. Insa, eu vreau sa vorbesc si despre nevoia noastra de a ne angaja pt a practica ceea ce am invatat in scoala sa facem; deci, nu ma refer la joburile alea de studenti (a se vedea cele de promoter sau de call-center) pt ca putini sunt cei care fac asta din pasiune sau pt ca vor sa-si faca o cariera in acest domeniu.
Deci, ce ne dorim de la primul job ”serios” din cariera?

  • Un mediu de lucru prietenos: daca abia ai terminat facultatea inseamna ca inca simti nevoia de a fi intr-o atmosfera prietenoasa, vesela, plina de colegi si de prieteni… Tensiunile de la locul de munca te pot inhiba foarte mult, iar supraincarcarea nu te ajuta deloc in acest sens.
  • Program flexibil: daca inca mai esti student atunci cand iti gasesti primul job, e important sa mai poti fugi din cand in cand si pe la facultate, sa mai dai un examen, sa mai sustii o prezentare… Pentru ca scoala - ca si job-ul de fapt - daca le amani prea mult, la un moment dat iti vine prea greu sa le faci.
  • Un sef care sa iti fie si mentor: esti la inceput de cariera. Te loveste de faptul ca o mare parte din teoria pe care o inveti in facultate nu prea se aplica si iti este greu sa te confrunti cu realitatea (care mai poate fi si urata). Ai nevoie de o persoana care sa te invete, sa te ajute sa te adaptezi la cerintele locului de munca, o persoana care sa iti permita sa ”furi” de la ea din meseria pe care o practica, o persoana care sa te invete sa lucrezi ”curat”.
  • Posibilitatea de a creste profesional: cand te angajezi pe post de junior, te astepti sa faci chestii cele mai simple din departament pt ca inca nu ai competenta necesara pt a face lucruri complexe. Doar ca treptat simti nevoia ca cineva sa te invete si din lucrurile mai complicate si sa aiba increderea ca poti rezolva si task-uri de acest fel.

Ca si in cazul unor posturi precedente, m-am apucat sa scriu lucruri pe care le gandeam si poate scriindu-le mi le-am mai pus in ordine. Evident ca o tema ca cea incepusa mai sus poate fi continuata la nesfarsit, dar pentru mine ea se termina aici.

Comentarii